Σύγχρονη
Διαγνωστική
&Θεραπευτική

ΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

Αρχική 5 Ο Ιατρός

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο ιατρός Θεόδωρος Τόκας είναι χειρουργός ουρολόγος και ειδικεύεται στην λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική, την ενδοουρολογία, και την MRI/US fusion βιοψία του προστάτη.

Γενικές πληροφορίες

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 02.08.1975. Φοίτησε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Αγίας Παρασκευής (Pierce College) και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Pécs της Ουγγαρίας αποφοιτώντας το 1999. Το 2002 εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και την περίοδο 2003-2004 την υπηρεσία υπαίθρου στα Γρεβενά Δ. Μακεδονίας.

Εκπαίδευση

Ολοκλήρωσε την ειδικότητα Ουρολογίας στην Ά Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική Αθηνών (ΓΝΑ Λαϊκό) https://www.laiko.gr/κλινικές-εργαστήρια-τμήματα/ουρολογική-κλινική-επικοινωνία-πληρ/ το 2011. Μετεκπαιδεύτηκε την περίοδο 2012-2013 στην κλινική SLK Kliniken, Klinikum Heilbronn https://www.slk-kliniken.de/urologie , ένα από τα πιο καταξιωμένα κέντρα ελάχιστα επεμβατικής Ουρολογίας της Γερμανίας, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Jens Rassweiler. Το αντικείμενο της εκπαίδευσης του ήταν η λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική και τα laser στην ενδοουρολογία. Η μετεκπαίδευσή του συνεχίστηκε το 2013 στο Diakonissen Krankenhaus Flensburg https://www.diako-krankenhaus.de/kliniken-und-zentren/kliniken/urologische-klinik/ueberblick της Γερμανίας, κέντρο αναφοράς στην βιοψία του προστάτη αδένα, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Tillmann Loch.

Επαγγελματική εμπειρία

Το χρονικό διάστημα 2013 – 2016, εξασφάλισε την αναγνώριση του τίτλου της ειδικότητας της Ουρολογίας (Facharzturkunde) και την άδεια άσκησης επαγγέλματος (Approbation) σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Την περίοδο 11.13-04.15 εργάστηκε ως Επιμελητής (Facharzt) στην Ουρολογική Κλινική του Diakonissen Krankenhaus Flensburg της Γερμανίας όπου πραγματοποίησε πληθώρα ενδοουρολογικών και λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Εργάζεται από το 2015 έως και σήμερα ως Αρχίατρος (Oberarzt) Ουρολογίας στο Landeskrankenhaus Hall in Tirol https://www.tirol-kliniken.at/page.cfm?vpath=standorte/landeskrankenhaus-hall/medizinisches-angebot/urologie-und-andrologie, ένα από τα πιο καταξιωμένα κέντρα ελάχιστα επεμβατικής Oυρολογίας της Αυστρίας υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Udo Nagele. Στο χρονικό διάστημα αυτό έχει πραγματοποιήσει πληθώρα λαπαροσκοπικών και ενδουρολογικών επεμβάσεων, αλλά και βιοψιών προστάτη με την χρήση τεχνολογίας σύντηξης εικόνων MRI/υπερήχων (fusion biopsy). Κύριος χώρος ευθύνης του είναι η διάγνωση και θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας και του καρκίνου του προστάτη. Από το 2020, δραστηριοποιείται παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα, στην Αθήνα.  

 

«Το Χειρουργικό Κέντρο στο Hall in Tirol της Αυστρίας»

Εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έργο

Ο ιατρός Θεόδωρος Τόκας έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 60 κλινικές μελέτες και είναι κριτής σε 15 διεθνή ιατρικά περιοδικά. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Άριστα. Έχει κερδίσει υποτροφίες και επιχορηγήσεις από την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία καθώς και από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Υποτροφιών Ουρολογίας (EUSP) της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU) https://uroweb.org/education/scholarship/ . Είναι ενεργό μέλος (Associate Member) του Τμήματος Ουρολογικής Απεικόνισης (ESUI) της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας https://uroweb.org/section/esui/information/ . Είναι επίσης ενεργός εκπαιδευτής ενδοουρολογίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εκπαίδευσης Ειδικευομένων της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EUREP) https://eurep.uroweb.org και έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ουρολογίας (ESU) https://uroweb.org/education/about-esu/ στη λαπαροσκοπκή χειρουργική και ενδοουρολογία σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια και συναντήσεις.

 

 

Τέλος, έχει υπηρετήσει ως εκπαιδευτής λαπαροσκοπικής χειρουργικής την περίοδο 2016-2019 το Open Medical Institute https://www.openmedicalinstitute.org που αποτελεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη λαπαροσκοπική χειρουργική, στις καινοτόμες τεχνικές απεικόνισης και βιοψίας προστάτη, στην εκπαίδευση βασισμένη σε προσομοίωση (simulation based training), στην χειρουργική εργονομία, και την ενδοουρολογική αντιμετώπιση της λιθίασης και των παθήσεων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

 

 

Δημοσιεύσεις σε διεθνή ιατρικά περιοδικά (pubmed)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=tokas+t&sort=date

Κριτής σε διεθνή ιατρικά περιοδικά (pubmed)

https://publons.com/researcher/1583623/theodoros-tokas

Μέλος

European Association of Urology https://uroweb.org
Endourological Society https://www.endourology.org
American Urological Association https://www.auanet.org
Société Internatinale D’Urologie https://www.siu-urology.org
Arbeitskreis für Laparoskopie und Roboterassistierte
Chirurgie Österreich http://www.urolsk.at/index.php?id=1
Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία https://www.huanet.gr